miercuri, 11 mai 2011

CELE CINCI ELEMENTE ALE PAMANTULUI

ZODIACUL CHINEZESC SI CELE CINCI ELEMENTE PRIMORDIALE ALE PAMANTULUI

Legenda spune ca ordinea in care au fost denumiti anii in zodiacul chinezesc (cu numele cate unui animal) corespunde celei in care s-au prezentat aceste animale (12 la numar) in fata lui Buddha atunci cand, parasind pamantul, a chemat la el toate animalele pentru a le vedea ultima data.
Dincolo de aceasta legenda superba, zodiacul chinezesc se constituie ca unul dintre cele mai importante instrumente de cunoastere astrologica, sau poate chiar cel mai important, alaturi de cel european. De altfel, este recomandabil ca acestea doua sa fie combinate (mai ales in ceea ce priveste compatibilitatea dintre doua persoane) pentru a obtine astfel un mai mare grad de precizie in caracterizari, superior celui prin analizarea fiecarui zodiac in parte.
Daca zodiacul clasic european delimiteaza zodiile in primul rand dupa luni, iar in al doilea dupa zile, cel chinezesc isi stabileste zodiile dupa ani, cele douasprezece semne (Sobolanul, Bivolul, Tigrul, Pisica, Dragonul, Sarpele, Calul, Capra, Maimuta, Cocosul, Cainele si Mistretul) corespunzand fiecare cate unui an caruia i se atribuie astfel caracteristicile semnului respectiv. Pentru a nuanta si mai mult, trebuie mentionat ca fiecarui semn ii corespunde, de asemenea, cate un element dintre cele cinci teoretizate de vechii chinezi, anume: metalul, apa, lemnul, focul si pamantul – fiecare dintre ele intervenind diferit in conturarea portretului unei persoane oarecare. Astfel, cineva nascut in anul Dragonului de Foc va fi temperamental si caracterial usor diferit decat daca s-ar fi nascut tot intr-un an al Dragonului, dar stapanit de un alt element, de pilda de Pamant.

Fiecare element revine in calendar o data la 60 de ani, iar fiecare semn o data la 12 ani. De exemplu, anul 1900 este stapanit de Sobolan si asemeni si 1912, 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984 s.a.m.d. Insa 1900 este, in particular, anul Sobolanului de Metal si el se va repeta deabia in 1960, apoi in 2020, 2080 etc.


Caracteristicile pe care le confera cele cinci elemente nativilor


METALUL

Confera ambitie, hotarare, fermitate, rezistenta, tenacitate, incapatanare, inflexibilitate, spirit de independenta, spirit economic.

Idealuri: obtinerea de putere, bogatie si de lux

Recomandari: trebuie sa fie mai maleabili, spre propriul lor interes


APA

Confera tenacitate, tact, modestie, maleabilitate, iscusinta, intuitie, capacitate de a-i influenta pe ceilalti, spirit de deschidere spre anturaj.

Idealuri: obtinerea de succese prin dirijarea subtila a celorlalti in directia dorita

Recomandari: mai multa incredere in tendinta fireasca de a munci consecvent si de a-si folosi intuitia


LEMNUL

Confera generozitate, altruism, dinamism, credibilitate, capacitate de convingere, simt moral, intelegere pentru ceilalti, iar uneori nerealism, nestatornicie si lacomie.

Idealuri: sa fie recunoscuti ca oameni de succes

Recomandari: trebuie sa-si indrepte defectele enumerate anterior, daca vor sa fie eficienti


FOCUL

Confera impulsivitate, dinamism, spirit conducator, originalitate, spirit creator, spirit aventuros, hotarare, capacitate de stimulare a celorlalti, sinceritate

Idealuri: sa conduca mari mase de oameni

Recomandari: sa-si cultive stapanirea de sine, spiritul de non-violenta, prudenta, altruismul fiindca doar astfel isi vor netezi drumul in viata


PAMANTUL

Confera stabilitate, responsabilitate, eficienta, inteligenta, intelepciune, spirit de organizare, conservatorism, simt practic, simt strategic, spirit conducator

Idealuri: sa aiba in permanenta o viziune corecta, exacta, asupra diferitelor probleme de viata cu care se confrunta

Recomandari: sa incerce sa-si cultive mai mult imaginatia, rapiditatea si gustul pentru schimbari


Aceste cinci elemente interactioneaza intre ele urmand o conceptie si o maniera de tratare foarte veche (este la fel de interesant cum aceasta abordare se regaseste, cu unele variatii, si la grecii antici, si la chinezi).

In natura, fiecare element se transforma in altul, formand deci un cerc neintrerupt. Astfel, metalul devine, prin topire, asemeni apei. Aceasta este asimilata de radacinile lemnoase ale copacilor. Lemnul este materia prima pentru foc, iar in urma arderii se transforma in cenusa (asimilata cu pamantul). In pamant se formeaza si se gasesc metale si tot asa.

In functie de aceste transformari se poate vedea cum fiecare element este dominat de un altul: metalul de foc (topire si prelucrare), apa de pamant (prin retinere si absorbtie), pamantul de lemn (prin fixarea si exploatarea solului de catre copaci), lemnul de metal (prin taierea sa cu o lama de metal).

Aceste interdependente se pot extinde, bineinteles, la domeniul relatiilor interumane precum si la problema alegerii profesiilor (de exemplu, o persoana nascuta intr-un an de lemn va avea mari satisfactii daca isi va alege o meserie legata de domeniul arboricol sau de agricultura – lemnul domina pamantul si mari insatisfactii si esecuri daca va activa intr-o profesie ce tine, de pilda, de domeniul metalurgic.
Iata deci ca zodiacul poate arunca o noua lumina asupra cunostintelor dobandite pana acum si le poate completa decisiv pentru problema formarii unei imagini cat mai complexe asupra personalitatii umane. El reprezinta chintesenta unor meditatii milenare asupra acestor subiecte si o parte integranta a filosofiei chineze.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu