joi, 1 martie 2012

Ce reprezinta Martisorul ?

Mărţisor



O sărbătoare frumoasă, a primăverii, a naturii retrezite la viaţă, a vieţii renăscute.
Mărţişorul este o sărbătoare de origine romană, având mai bine de 2500 de ani vechime.
Încă din primii ani de după întemeierea Romei şi mutarea capitalei de la Albalonga în Cetatea Eternă, simbolul anului nou îl constituia mărţişorul. Romanii sărbătoreau Anul nou la Idele lui Marte (prima zi din luna martie), moment care corespundea în acel timp cu intrarea Soarelui în Berbec. Mărţişorul, era format iniţial din două panglici împletite, una roşie cealaltă albă, simbolizând cea roşie atributele lui Marte (forţă, putere, virilitate) pentru a aduce triumf în lupta cu vrăjmaşii şi cea albă, simbol al Soarelui, cel ce aduce forţa de viaţă şi sănătatea.
Cele două panglici erau împletite pentru ca darurile Soarelui şi ale lui Marte să se manifeste simultan pe durata întregului an. Mărţişorul se dăruia tuturor, bărbaţi şi femei, deopotrivă.
În decursul timpului şnurului roş-alb i s-au adăugat diferite figurine aducătoare de noroc, fericire, prosperitate, etc…
Mărţişorul se purta până la calendele lui Marte, adică până la 15 martie, dată la care se termină în tradiţia noastră populară Babele şi Moşii.
Este binecunoscută legenda Babei Dochia (sau Baba Dacia) în care pornită cu mioarele în prima zi de martie spre vârful muntelui, pe o căldură înşelătoare şi capricioasă (ca manifestările nativilor din Berbec), îşi leapădă pe rând cojoacele, fiind surprinsă apoi pe vârful muntelui de un ger năprasnic şi transformată în bloc de piatră. Cei care ajung în masivul Bucegi, la Babele, pot observa cu usurinţă pietrele simbolizând-o pe Baba Dochia cu oile.
În primele 9 zile din martie se sărbătoresc 9 babe, fiecare om identificându-se cu una din ele, aceea fiind ziua în care evoluţia vremii îi va arăta cum se va comporta el în anul care abia a început.
Înainte de Christos, se manifestau doar primele 8 babe, a 9-a avand o componentă spirituală ce nu se putea manifesta la omul precreştin şi a devenit activă doar după intervenţia Christică.
Identificarea fiecăruia cu “baba sa” se face în funcţie de numărul de destin (suma cifrelor care formeaza data naşterii, ziua+luna+anul maşterii=numărul de destin) cifra rezultată indicând în ce zi se va manifesta “baba sa”. Ziua respectivă indică o manifestare potenţială specifică pentru întreg anul, pe care omul, prin efort propriu o poate îmbunătăţi şi perfecţiona.
După ce se termină babele încep cei 7 moşi, care ar trebui să se termine în 15 martie la Calendele lui Marte. Moşii nu sunt atât de importanţi pentru ilustrarea comportamentului din cursul anului deoarece elementul spiritual il deţine femeia în mod covârşitor, bărbatului revenindu-i misiunile cu o mai mare implicare în transformarea planului fizic.

Zâmbiţi Soarelui şi manifestaţi forţa şi puterea lui Marte în armonie cu Divinul!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu