joi, 15 martie 2012

Luna plina si varsta de 42 de ani!

Din seria “Importanta ciclurilor numerologice”
de Barbara Bacauanu

Simbolistica celor 12 cicluri a cate 7 ani fiecare se poate asemana fazelor de crestere si descrestere ale Lunii, astfel incat intreaga perioada insumeaza 84 de ani, iar fiecarui patrar in parte ii corespund cate 21 de ani din viata.

Momentul nasterii este reprezentat de Luna Noua, perioada 0 – 21 de ani devenind primul patrar, perioada 21 – 42 ani cel de-al doi-lea, cea dintre 42 si 63 ani al trei-lea patrar, iar perioada 63 – 84 ani cel de-al patru-lea. Urmarind aceasta logica, pana in varsta de 42 de ani suntem sub influenta Lunii in crestere, ca dupa aceasta varsta sa trecem in faza de descrestere, atunci cand intampinam o alta abordare in fata vietii, iar totul se schimba. Astfel, varsta de 42 ani devine foarte importanta, varsta ce simbolizeaza momentul Lunii Pline, atunci cand se degaja cea mai mare energie… magica!


Totul are un inceput, o faza de crestere, de culminare, declin si moarte, ca dupa aceea sa lase loc unei noi energii, care sa ii ia locul si sa continue acest proces nesfarsit. Este vorba despre ciclul vietii si al renasterii, al lunii si al planetelor, al oricarei energii si forte, ciclul prezent in orice lucru si fiinta din Univers, cel putin asa cum le stim si le percepem noi.

Luna Noua simbolizeaza inceputul, momentul inseminarii si al nasterii ca noua fiinta in planul terestru. Corespunde timpului in care se planteaza, dar semintele sunt inca nevazute, adanc ingropate in pamant, numai „Gradinarul” insusi poate sti ceea ce urmeaza sa creasca de acolo.

Faza de luna in crestere este perioada in care se manifesta potentialul semintelor, al hartii natale, al dorintelor si aspiratiilor simbolizate de momentul nasterii. Planta este in curs de dezvoltare, iar evolutia sa in prima faza este asigurata de grija cu care este ocrotita, udata, a mediului in care creste. Luna Plina, varsta de 42 ani, este reprezentata in aceasta analogie ca fiind momentul maturizarii depline, momentul culegerii recoltelor si al fructelor ce au rodit. Este foarte important ca pana in acest punct sa se fi facut toate operatiunile necesare cresterii si maturizarii, ale stabilitatii si procreearii la orice nivel. Iarna nu asteapta pe nimeni, oricat de mult ne-am impotrivi!

Faza descresterii, perioada interna, de reflectie, poate fi productiva atat pe plan intern, cat si extern. Acum este timpul sa ne utilizam talentele dobandite sis a ne dam mai departe experienta acumulata. Este perioada in care frunzele incep sa se ofileasca, iar planta incepe sa se pregateasca pentru un nou stadiu, acela al regenerarii interioare! Aceasta poate fi cea mai grea perioada din viata, in care trebuie sa ne mentinem vii, in ciuda dificultatilor „vremii” si a trupului care nu ne mai ajuta. Este faza purificarii, a curatarii si a largirii orizontului, ancorarii radacinilor si mai adanc in pamant.

Luna in crestere

Ciclul 1 – Perioada 0 – 7 ani

Unul dintre cele mai importante cicluri este primul, perioada cunoscuta si sub numele de „cei sapte ani de acasa”. Aceasta perioada asigura baza, este inceputul tuturor lucrurilor, reprezinta trunchiul din care pleaca ramurile vietii. Este ziua de luni, prima zi a creatiei, ciclul guvernat de Luna, adica de mama.

Rudolf Steiner afirma ca in aceasta perioada copilul este inca protejat de entitatile superioare, sufletul sau nefiind intru-totul „coborat”, astfel incat traieste prin vibratiile energetice ale mamei, ale iubirii pe care o primeste de la familie si mediul inconjurator.

Ceea ce este foarte interesant si a fost demonstrat este ca acest prim ciclu nu mai poate fi modificat in timp, decat foarte greu si atunci numai cu ajutorul unor oameni de specialitate (psihologi, psihiatri sau terapeuti specializati). Este o baza ce se formeaza adanc, precum radacinile unui copac. Cu cat aceste radacini sunt mai puternice si mai adanci, cu atat copacul creste mai mare, dar cu atat mai greu se poate modifica structura sa.

Biserica romano-catolica a sustinut ca daca s-ar lasa in grija ei primii sapte ani din viata unui copil, i-ar putea asigura acestuia o influenta atat de solida, incat i-ar forma principii si un comportament de viata ce nu s-ar modifica niciodata in timp, deoarece in viata tindem sa repetam tiparul parintilor sau al acelora care ne cresc, iar calitatile dobandite in aceasta perioada sunt foarte durabile.

Sentimentele traite in copilarie, iubirea parintilor sau ura dintre ei, cuvintele duioase sau urate, anumite comportamente si evenimente din mediul familial, se vor resimti in ciclurile viitoare, ca frustrari sau traume personale, precum ca si calitati sau principii de viata. Opiniile unui parinte vor fi adoptate de catre copil daca le aude pentru un timp indelungat, opinii pe care le va accepta si le va integra ca pe un dat, fara sa le cerceteze sau sa le puna in dubiu, decat mai tarziu, atunci cand va fi obligat sa o faca.

Pana la varsta de sapte ani depindem in totalitate de cei care ne ingrijesc, deoarece nevoile personale, fizice, emotionale si sociale nu ni le putem satisface singuri. In primii ani de viata suntem condusi de instinctul de foame, sete, odihna, joaca si iubire, dar in acelasi timp suntem fiinte cu un potential urias ce asteapta sa fie descoperit, modelat si nuantat.

Ciclul 2 – Perioada 7 – 14 ani – Debuteaza cu prima cuadratura a lui Saturn si a Lunii si termina cu opozitia pe care o fac pozitiei lor natale!

Fortele implicate in cuadratura sunt o indicatie a unor scopuri care se intersecteaza, interferand fiecare cu modul celuilalt de exprimare. Cuadratura inseamna si actiune, deci la varsta de sapte ani se actioneaza pentru prima data in sensul ruperii de mama (luna) si avansarii catre primul stadiu de maturitate (Saturn), varsta cand prima realizare de sine incepe sa apara, iar copilul incepe sa-si manifeste cu adevarat personalitatea abia descoperita.

Cel de-al doi-lea ciclu, de la 7 la 14 ani, continua cresterea, conceptiile si asociatiile de idei si sentimente incepute in primul ciclu. Deprinderile pe care si le-a facut copilul in primul ciclu de viata devin parte integranta a comportamentului.

Schimbarile fizice au si ele rolul de a pregati omul pentru cel de-al doi-lea nivel. Unul dintre primele semne de trecere de la un stadiu la altul il reprezinta pierderea dintilor de lapte si aparitia celor de adult.

Ciclul 3 – Perioada 14 – 21 ani – Debuteaza cu opozitia si se termina cu alta cuadratura!

Varsta de 14 ani debuteaza cu opozitia lui Saturn si a Lunii pozitiei lor natale. Este o perioada intens relationala, in care suntem pusi fata in fata cu mentalitati generationale sau sociale diferite, in care invatam sa comunicam cu oamenii indiferent daca ii placem sau nu. Este perioada in care ne raportam cel mai mult la cei din jurul nostru, in care trebuie sa cunoastem lucruri diametral opuse noua, sa experimentam, sa ne dam seama cine suntem, sa balansam, ca apoi sa optam pentru ceea ce vrem sa devenim. Inceputul acestui ciclu corespunde cu pubertatea si cu dorinta de a rupe dependenta fata de parinti. Apar foarte multe intrebari si curiozitati, interese si dorinte, formandu-se totodata parerile proprii.

In acesti sapte ani, cei ce nu au reusit sa socializeze si sa se integreze pe deplin in societate se pot izola, se pot simti neintelesi sau pot adopta forme extreme de protest ( prin felul de a se imbraca, al muzicii pe care o asculta, a sexualitatii exprimate intr-un mod evident sau a dorintei de a fi maturi inainte de vreme…samd). Daca anumite schimbari nu au survenit pana la varsta de 21 ani, persoana nu s-a dezvoltat complet din punct de vedere psihic si poate avea o doza de imaturitate, ceea ce duce la dereglari emotionale, morale sau mentale.

Pentru altii, acesti ani sunt cei mai frumosi, anii in care inca se experimeanteaza cu inocenta adolescentina, in care se leaga cele mai durabile prietenii, se traiesc cele mai frumoase povesti de iubire si se interactioneaza cu ceilalti la un nivel superior.

In perioada 14 – 21 ani ne alegem liceul si facultatea pe care ne dorimsa le urmam sau este perioada in care optam sa renuntam la studii si sa devansam un ciclu de viata, decizie cu care ne vom confrunta mai tarziu in viata, dupa 7, 14, 21 de ani… Deciziile pe care le luam la finalul opozitiei, ne vor aduce frustrari sau noi inceputuri pe treptele maturizarii o data cu inceperea cuadraturii.

Dpdv fizic, perioada debuteaza pentru majoritatea fetelor cu aparitia menstruatiei, iar la baieti cu constientizarea sexualitatii, aparitia pilozitatii, a transpiratiei sau a altor schimbari hormonale ce au loc pentru a pregati procrearea.

Ciclul 4 – Perioada 21 – 28 ani – Prima intoarcere!

Intoarcerea lui Saturn reprezinta trezirea la realitate!

Toate asteptarile din copilarie si adolescenta, care au fost bazate pe fantasme, idealuri neclare sau nefondate, se izbesc de raceala, severitatea si drastitatea lui Saturn. Orice parte a vietii care este supusa iluziei, va trebui sa dispara acum! Metaforic vorbind, exista o corabie in port, gata de plecare in calatoria vietii, dar capitanul se lasa asteptat, deoarece nu este inca hotarat, pregatit sau constient ca trebuie sa fie la carma!

Acest proces al examinarii lui Saturn poate fi devastator sau recompensator, deoarece el nu doreste decat sa ne asumam responsabilitatea nivelului la care am ajuns. Poate fi o perioada in care primim recunoasteri si avansari, un echipaj capabil, resurse destule si harti calauzitoare catre urmatoarea destinatie sau poate fi o perioada in care suntem fortati sa suferim consecintele atitudinilior noastre nerealiste.

Intoarcerea lui Saturn si a Lunii reprezinta momentul in care ne maturizam mental si emotional, intrand in pragul unui nou ciclu de viata. De aici se incepe constuirea unui nou palier, fundatia carierei si a relatiilor de casatorie, precum si perioada in care incercam sa obtinem respectul celor din jur prin ceea ce facem. Interesele noastre se definesc si personalitatea este pe deplin formata. Abilitatile se rafineaza si se cizileaza. apare dorinta de cucerire a unui nivel superior. Traita bine este o perioada de expaniune si rafinament, in schimb pot aparea circumstante care ne forteaza sa ne schimbam atitudinea.

Ciclul 5 – Perioada 28 – 35 ani – Un alt gen de cuadratura!

Fata de ultima cuadratura, la 14 ani diferenta, in trairea celei de acum, apar schimbari mult mai subtile. Daca la ciclul 4 sau 3 au survenit copiii, dragostea sau casatoria, acum vom primi primele probe si vom fi confruntati cu repercursiunile deciziilor noastre. Se prea poate sa ne dorim reintoarcerea la libertatea pe care nu am trait-o anterior, sa realizam ca partenerul ales nu este cel potrivit, meseria practicata nu este facuta cu pasiune. Totodata, cei care sunt singuri, vor incepe sa se gandeasca la iubire si casatorie.

Ciclul 6 – Perioada 35 – 42 ani – Testul credintei si al eliberarii

Ciclul sase, asemeni celei de-a sasea zi, sambata, guvernata de Saturn, are ceva aparte, mult mai profund si mai intens decat pana acum. Pe langa opozitia pe care Saturn si Luna le fac pozitiei natale, in jurul varstei de 40 ani, Uranus inta in opozitie, iar Neptun face cuadratura, ambii pozitiilor natale!

Totodata, varsta de 42 ani, asa cum spuneam la inceput, este simbolizata de Luna Plina a vietii, cea care face trecerea intre faza de crestere sic ea de descrestere, cea mai magica si mai plina de insemnatate dintre toate varstele!

Uranus aduce o provocare, cea a faptului ca trebuie sa ne debarasam de ceea ce ne-a limitat pana acum. Vechile credinte, ceea ce este invechit sau ceea ce nu abandonam din cauza conservatorismului, a fricii, a normelor sociale, a egoului sau a atasamentelor, trebuie sa dispara acum. Poate fi o perioada eliberatoare si pozitiva in toate sensurile, putem prinde aripi din nou, dar daca refuzam schimbarea, usa deschisa si evolutia catre noi tipare evolutive, atunci poate fi o perioada de nervozitate si frustrare. Pana in acest punct, ar trebui sa ajungem la convingerea ca nimic nu este stabil, de durata sau predictibil pana in cele mai mici detalii. Daca nu, acest tranzit ne poate lua prin surprindere.

Neptun ne invita la testarea credintei, moment in care ne putem indoi sau nu de puterea Divinitatii. Este momentul sa descoperim creativitatea sau energia spirituala ce se afla in noi, daca nu am facut-o déjà pana la aceasta varsta. Credinta trebuie sa fie aprofundata, inteleasa si integrata. Poate fi o perioada de confuzie adanca, de grele incercari sau de redescoperire a unui nou ideal!

Cel de-al saselea ciclu este supus analizei. Daca apare boala, inseamna ca s-au acumulat mult prea multe nemultumiri si frustrari, ca atitudinea in fata vietii, a noului si a lui Dumnezeu nu este una tocmai corecta. Este timpul meditatiei impuse de Saturn! Daca persoana se simte bine cu viata pe care o are si este pe drumul corect, apare o imbunatatire a calitatii de viata, un salt evident, in care se culeg recompensele muncii de pana acum, iar energia Lunii Pline se simte din plin si vibreaza la cote maxime.

Luna in descrestere

Ciclul 7 – Perioada 42-49 ani – Opozitie spre cuadratura

In unele cazuri, influenta lui Uranus si a lui Neptun sunt inca active si in acest ciclu, astfel incat ceea ce am afirmat la ciclul anterior ramane valabil si in aceasta perioada. Este guvernat de Soare, asemeni zilei de duminica, perioada denumita in popor „floarea varstei”. Ceea ce nu am trait pana acum, iese la suprafata. Dorim sa stralucim, sa traim, sa ne jucam, devenim egocentristi si ne gandim la binele nostru. Este perioada in care de cele mai multe ori copiii nostri pleaca pe drumul lor, iar noi trebuie sa ne regasim identitatea.

Daca pana la aceasta varsta nu a aparut casatoria si nici o relatie stabila, varsta de 42 ani poate aduce dintr-o data persoana potrivita. Acest ciclu are mare legatura cu relatiile de orice tip, care pot lua multe directii si conotatii. Pana la varsta de 50 de ani, perceptia despre relatii se schimba in totalitate. Unele relatii se rup acum, iar aletele intampina dificultati majore.

Este ca o repetare sau o intoarcere a stadiul de la 14-21 ani. Fiorii primei iubiri, iubirea de adolescent, jocul. Ceea ce nu am facut atunci, vrem sa facem acum. Si atunci si acum apare gustul rebeliunii, al liberatii. Este bines a nu rupem acum o relatie care a fost de durata sis a asteptam varsta de 45 ani, atunci cand influenra lui Uranus a trecut sau daca simtim ca cel de langa noi nu ne mai reprezinta este momentul sa ne redefinim intreaga viata.
In acest ciclu devenim pe deplin ceea ce suntem, devenim Soarele nostru!

Ciclul 8 – Perioada 49-56 ani – Cuadratura spre conjunctie

In acest ciclu putem ajunge la o altfel de intelegere asupra a ceea ce este cu adevarat valoros, a ceea ce inseamna viata si moartea, forta sexuala sau puterea financiara. Ceea ce parea foarte important inainte, acum poate parea pueril. La acest nivel, consecintele faptelor noastre anterioare sunt foarte importante, dupa principiul: „Asa cum iti asterni, asa dormi”. Pentru acela care de aici inainte nu mai are niciun scop, nu mai are pentru ce trai si pentru ce lupta, daca se descurajeaza, moartea se instaleaza incet.

Declinul fortei fizice si a vitalitatii face persoana la aceasta varsta sa se concentreze mai mult pe lucruri interioare, decat pe cele exterioare. Trebuie sa invatam sa traim cu noi insine intr-un alt mod. Trebuie sa ne adaptam la noile cerinte ale corpului nostrum, deorece este perioada in care inventariem totul, iar daca pana acum am trait searbad sau nu ne-am implinit visele, poate fi o perioada frustranta, plina de regrete.

Ciclul 9, 10, 11, 12 – Perioada 56 – 63 ani, 63 – 84 ani – Din nou in fata lui Saturn si asa mai departe…

De la a doua intoarcere a lui Saturn incolo incepe o alta faza de acceptare, perioada pe care Carl Jung a numit-o „individualizare” si in care se cere detasarea de posesiuni si de lumea materiala. De aici incolo, suntem mai constienti ca viata se poate sfarsi in orice moment, astfel incat intelegem ca fiecare zi traita trebuie simtita din plin. Luam fiecare moment ca atare, ne bucuram de el, fara sa mai avem asteptari uriase. Ne bucura lucrurile simple, iar revederea familiei si a oamenilor dragi ne umple inima. Dorinta de a acumula bogatii materiale la aceasta varsta nu mai are sens, dar apare dorinta de a le da altora ceea ce avem noi. Facem parte dintr-un proces natural in care predam stafeta, ne impartasim experientele, pentru ca altii sa invete din ele.

Ciclurile de la 9 in sus sunt nivele ale intelegerii la care noi dam sfaturi si suntem ascultati. Pentru aceia care nu mai au ce oferi din lumea lor interioara, viata poate parea un chin, deoarece vitalitatea corpului este scazuta si nu mai poate lupta asupra bolii, precum si interesul pentru viata este scazut.

La aceste nivele viata interioara se poate imbogati. Trebuie sa lucram cu imaginatia, cu puterea iubirii si a impartasirii. Ne tragem energia din fericirea celor ce ne inconjoara, asa cum o faceam si cand eram copii. Iubirea lor ne este fatala, asa cum le-a fost si lor candva. Sanatatea organismului vine din acceptarea si iubirea pe care o dam celor de langa noi. Cel intelept se va simti mai liber acum decat in tinerete!

Daca faza de crestere, culminata cu luna plina, a fost momentul in care am cules strugurii parguiti, urmatoarea faza, cea de descrestere este cea care duce la crearea unui vin bun!

(MATERIAL PRELUAT DIN REVISTA ASTROTEXT- www.astrotext.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu